mardi 5 juin 2007

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


ΕΡΣΗ ΣΕΪΡΛΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΦΛΕΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ

Άν έχετε αποφασίσει, για φιλοσοφικοαισθητικούς λόγους (όλοι οι άλλοι λόγοι αποκλείονται), να θέσετε τέρμα στην άχαρη ζωή σας, κι ενώ τα έχετε όλα λεπτομερέστατα σχεδιάσει την τελευταία στιγμή διστάζετε, ακολουθείστε με συνέπεια τις παρακάτω οδηγίες. Έτσι θα πάρετε δύναμη και θα γίνετε άτρωτος στις ταπεινές μικρές σας απολαύσεις.

Οδηγία πρώτη
Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Αν δεν το διαθέτετε πρέπει να το εφεύρετε. 'Οταν αιστανθείτε αρκετά σίγουρος, θα έχετε μαζί του τον εξής διάλογο.
α. Σ' αγαπώ.
β. Κι εγώ
α. Αλήθεια σ' αγαπώ.
β. Αλήθεια κι εγώ.
α. Πολύ σ' αγαπώ.
β. Πολύ κι εγώ.
Μπορείτε αδιακρίτως να διαλέξετε το ρόλο του α ή του β. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου σημαντικό.
Προτεινόμενος χρόνος: θα ανταλλάσσετε αυτά τα λόγια με το αγαπημένο πρόσωπο το πρωί (μόλις ανοίξετε τα μάτια σας κατά προτίμηση) επί τρείς συνεχόμενες ημέρες.

Οδηγία δεύτερη
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο για σας που γνωρίζετε τί πραγματικά επιθυμείτε. Θα βρείτε τον κατάλληλο άντρα (ηλικίας μεταξύ είκοσι και τριάντα, κι αν ανήκει στην Αραβική φυλή να θεωρήσετε τυχερό τον εαυτό σας). Αυτός λοιπόν ο άντρας θα φοράει φανελένιες πιζάμες - γαλάζιες ή ριγωτές - και θα βγει να πάρει τον αέρα του στην ταράτσα, την ώρα του απογεύματος. Η μέρα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μουντή και αν κάποια ατίθαση ηλιακή ακτίνα εμφανιστεί μπροστά σας, στείλτε την κατ' ευθείαν στα μπατζάκια του αεριζόμενου. Μην πολυσκοτιστείτε για το φόντο. Η πόλη της Αθήνας θεωρείται απο τις προσφορότερες, αρκεί να αποφύγετε τους κισσούς και τις πρασινάδες. Αν τώρα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και πέσετε σε κανένα σπίτι νεοκλασικό, πάει να πει πως δε σας θέλει.
Προτεινόμενος χρόνος: Εξασφαλίστε το ίδιο θέαμα για την επομένη ή και για τη μεθεπομένη, ανάλογα με την αντοχή σας.

Οδηγία τρίτη
Αν έχετε πετύχει στα προηγούμενα, η τρίτη οδηγία θα σας φανεί παιχνιδάκι. Αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοικτά και τα άλλα θα έρθουν απο μόνα τους. Εσείς περιμένετε μόνο τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Όταν λοιπόν ένα πρωί δείτε στο παράθυρό σας τον ήλιο να λάμπει, μην ολιγωρήσετε. Βγείτε έξω και περπατήστε στους δρόμους της πόλης. Πριν προλάβετε να τελειώσετε το τσιγάρο σας, θα το αντικρίσετε. Μη σας πειράξει αν δεν υπάρχουν στην πόρτα σκουπίδια. Σηκώστε τα μάτια ψηλά και δείτε το μπαλκόνι. Η πορτοκαλιά φλοκάτη θα λιάζετε με την πράσινη κουβέρτα, δίπλα-δίπλα.
Προτεινόμενος χρόνος: τριάντα δευτερόλεπτα θεωρούνται υπεραρκετά.

Εφ' όσον ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα εγκαταλείψετε το σκληρό μας κόσμο σεμνά, χωρίς νάζια και φιοριτούρες. Αν όμως, έπειτα απο όλα αυτά, σας συναντήσω ξανά να πίνετε ουζάκι στα Εξάρχεια, θα σημαίνει ότι για αυτόχειρ παραείστε φλεγματικός και καλά θα κάνετε να παραιτηθείτε απο κάθε προσπάθεια.


ΕΡΣΗ ΣΕΪΡΛΗ
Απο τις ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, εκδ. Δελφίνι, 1992

3 commentaires:

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ a dit…

Αγαπητέ μου καλησπέρα σας!
Σας χαιρετώ μ'ένα στίχο:
"Ο μπακλαβάς είναι γλυκύτερος από το θάνατο".

LOCUS SOLUS a dit…

@ ανθρωπος χωρις ιδιότητες
Συμφωνούμε απόλυτα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ανατολίτικο τσιμπούσι.

Γιωργος Κεντρωτης a dit…

Η γωνία του μπακλαβά είναι καλύτερη από την αγωνία του θανάτου. Τι να λέμε τώρα;...